Asuminen soluasunnossa

Soluasunto on hyvä vaihtoehto esimerkiksi opintojaan aloittavalle tai uuteen kaupunkiin muuttavalle opiskelijalle. Soluasunnot ovat edullisimpia ja nopeimmin saatavissa olevia asuntoja. Soluasunnossa tutustut samassa elämäntilanteessa olevien opiskelijoiden kanssa. Voit myös toivoa kaveriasi samaan soluasuntoon. Jos haluat muuttaa soluasuntoon tietyn kaverin kanssa, täyttäkää kaverin kanssa omat asuntohakemukset ja kertokaa asiasta hakulomakkeen lisätiedoissa. Kaikkien soluasuntoon muuttavien asukkaiden tulee olla päätoimisia opiskelijoita. Jokaiselle asukkaalle tehdään oma vuokrasopimus omaan huoneeseen.

Solut ovat huoneita jaetussa asunnossa. Soluasunnossa jokaisella asukkaalla on oma lukittava huone. Huoneiden koot vaihtelevat noin kymmenestä neliöstä kahteenkymmeneen neliöön. Keittiö ja kylpyhuone jaetaan muiden asukkaiden kanssa. Moasilla on sekä kahden että kolmen huoneen soluasuntoja.

Mikäli asuntoosi varustukseen sisältyy kalustus, löytyvät sieltä: sänky (200x80cm), patja, työpöytä ja tuoli. Keittiökalusteisiin kuuluu mikro, keittiönpöytä ja tuolit. MOASin kalustamissa asunnoissa asukas vaihtaa valaisimen lamput itse, mutta saa uudet polttimot huollolta. HUOM! Vuodevaatteet on tuotava itse.

Soluasunnoissa vastuu yhteisistä tiloista (keittiö, kylpyhuone, parveke jne.), on kaikilla vuokralaisilla yhdessä.

Soluasuminen sujuu mukavasti, kun asumisen ja arjen tavoista sovitaan ja keskustellaan yhdessä. Erityisesti yhteisten tilojen siivouksesta on tärkeää sopia kämppisten kanssa, jotta yhteiselo sujuu vaivattomasti. Yhteiset säännöt kannattaa sopia heti yhteiselon alkutaipaleella.

Tutustu kämppikseen:

  • Esittäytykää toisillenne, kun kohtaatte ensimmäisen kerran. Muistakaa hyvät käytöstavat ja tervehtikää toisianne aina yhteisissä tiloissa.
  • Vaihtakaa puhelinnumeroita toistenne kanssa ja perustakaa esim. yhteinen Whatsapp -ryhmä, jossa voitte keskustella asunnon asioista yhdessä.

Ainakin nämä arkiset asiat kannattaa käydä kämppiksen kanssa läpi:

  • Yhteisten tilojen siivousvuorot on hyvä sopia. Ne voi merkitä vaikka yhteiseen siivouskalenteriin.
  • Sopikaa siitä, voiko vieraita tuoda asuntoon ja milloin.
  • Käykää läpi, mitkä asunnon tavarat ovat yhteiskäytössä.
  • Sopikaa onko osa kulutustavaroista yhteisessä käytössä (esim. WC-, talouspaperi ja tiski-/siivousaineet) ja kuka ne milloinkin hankkii.
  • Kunnioita kämppiksen aikatauluja ja huomioi hiljaisuusajat.
  • On hyvä puhua asioista suoraan, myös niistä jotka harmittavat.
X