Varautuminen mahdollisiin sähkökatkoihin tulevana talvena

Tulevana talvena on hyvä varautua mahdollisiin sähkökatkoihin. Kaikkia alueita tämä ei välttämättä kosketa, mutta siitä huolimatta kannattaa varautua. Verkkoyhtiöt pyrkivät ilmoittamaan suunnitellut sähkökatkot etukäteen, joten kannattaa tutustua oman

verkkoyhtiön tiedotteisiin asiasta. Puolustusministeriö on laatinut oppaan pidempien sähkökatkojen varalle, opas löytyy mm. Fingridin nettisivuilta.

Sähkökatkon aikana valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto eivät toimi. Pari tuntia kestävän sähkökatkon aikana huoneiston lämpötila ei ehdi juurikaan tippua, mutta lämmin vesi voi loppua ja vedenpaine laskea. Onkin suositeltavaa, että kotoa ei poistuta ja veden käyttöä tulisi välttää. Taskulamppu, lämmintä vaatetusta, paristokäyttöinen radio ja paristoja olisi hyvä varata sähkökatkojen varalle. Matkapuhelinverkot ovat tukiasemista riippuen toiminnassa lyhyiden sähkökatkojen ajan. Puhelimen voi ladata esimerkiksi varavirtalähteestä, joten sellainen kannattaa pitää latingissa. Ruuanlaitto on sähkökatkon aikana haasteellista, kun liesi ja mikro eivät toimi. Hyvä on varata myös hyvin säilyvää ruokaa ja pullovettä, jos sähkökatko kestääkin pidempään.

Sähkökatkon aikana tulisi huolehtia myös kanssaihmisistä, varsinkin yksinasuvista ja vanhuksista. Naapuria on autettava omien mahdollisuuksien mukaan. Jos kiinteistössä on hissi, tulisi varmistaa, ettei hissiin ole jäänyt ketään apua tarvitsevaa.

X